Hírek


Elindult a fűtési szezon, tegyen biztonságáért!
2019. október 17. 11:10
Október 15-én elindult a fűtési szezon. A közismert szén-monoxid-szivárgásokon kívül a lakástüzek is gyakoribbak ebben az időszakban. Fogadja meg tanácsainkat, tegye otthonát biztonságosabbá!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a szén-monoxidot nem véletlenül hívják csendes gyilkosnak. Ez egy színtelen, szagtalan gáz. Nincs szaga, nincs íze, nincs színe. A szén-monoxid-érzékelőn kívül nincs olyan eszköz, vagy módszer a kezünkben, amely figyelmeztetne minket arra, hogy szén-monoxid került a lakásunk, házunk légterébe.

Konvektor, kazán, cserépkályha – ne csak hőforrásként nézzünk rájuk!

Rengeteg háztartásban használnak nyílt égésterű (a láng látszódik) tüzelő-fűtő berendezéseket. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, ilyen a gázkonvektor, az átfolyós vízmelegítő (fürdőszobában, konyhában), a cserépkályha, a kandalló és a gázkazán is. Az elhanyagolt, karbantartatlan kéményjáratok fokozhatják a szén-monoxid visszaáramlását, ezért fontos, hogy rendszeresen és időben ellenőriztessük kéményseprővel kéményeinket és az általunk használt fűtőtesteket.

A cica kiszagolja?

Elterjedt az a tévhit, hogy a háziállatok kiszagolják a szén-monoxidot. Olyan esettel is találkoztunk, amikor egy idős hölgy azt mondta, hogy azért nem vesz szén-monoxid érzékelőt, mert a cicája kiszagolja. El kell, hogy oszlassuk ezt a tévhitet, mert bármennyire is jó az állatok szaglása, nem képesek kiszagolni a csendes gyilkost.

Szén-monoxid vizipipázás közben? Megtörténhet!

Nem kell ahhoz lobogó tűz, vagy gázkészülék, de elhanyagolt kémény sem, hogy szén-monoxid képződjön! Olyan esethez is riasztottak minket, ahol bejelzett a lakásban lévő szén-monoxid-érzékelő és utólag kiderült, hogy a lakásban egy baráti társaság volt - vízipipáztak. A szobában nem volt ablak, ezáltal szellőzni sem tudott a helyiség. A pipaszén izzott, a levegő elfogyott, ez pedig szén-monoxiddal járt. Őket megmentette az érzékelőjük.

Nem minden készülék megbízható!

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján található egy lista, amely a hatóság által bevizsgált szén-monoxid-érzékelőket tartalmazza. Csak azokat a készülékeket javasoljuk megvételre, amelyek pozitív minősítést kaptak.

Ne a biztonságon spóroljunk!

Egy megbízható szén-monoxid-érzékelő megmenthet egy egész családot. Ne egy megbízhatatlan, bizonytalan eredetű készülékre bízzuk, hogy álmunkból is felkeltsen, ha baj van! Ne a biztonságon spóroljunk!

Hogyan lehet megelőzni a mérgezést?

1. Évente legalább egyszer ellenőriztessük fűtőberendezésinket, kéményeinket szakemberrel!

2. Soha ne zárjuk el ingatlanunk szellőzőnyílásait!

3. Szellőztessünk rendszeresen!

4. vegyünk egy megbízható szén-monoxid-érzékelőt és azt szakszerűen szereljük fel a használati útmutatónak megfelelően. Ha elbizonytalanodtunk, kérjük szakember segítségét!

Honnan ismerhetők fel a mérgezés tünetei? Mit tegyünk ekkor?

Eleinte szédelgés, émelygés léphet fel. Ez később átcsaphat rosszullétbe, hányingerbe is. Ha tovább fokozódik a rosszullét, ájulás is beállhat, a legszélsőségesebb pedig a halál beállta. Ha észleljük magunkon a mérgezés tüneteit, azonnal menjünk friss levegőre és hívjuk a tűzoltókat a 112-es segélyhívón!

És végül MINDEN háztartásba erősen ajánjluk a FÜSTÉRZÉKELŐT és a TŰZOLTÓKÉSZÜLÉKET!


 

Kapcsolódó képek:

Elindult a fűtési szezon, tegyen biztonságáért! Elindult a fűtési szezon, tegyen biztonságáért! Elindult a fűtési szezon, tegyen biztonságáért!
>>> További képek a galériában <<<